Cum indepartezi mucegaiul din locuinta?

30/9/2021
Mucegaiul reprezinta o problema care nu trebuie ignorata. Este inestetic, urat mirositor si foarte daunator pentru sanatate. Tocmai din acest motiv am decis sa iti prezentam cateva solutii simple pentru a elimina mucegaiul din spatiile afectate.  

De ce apare mucegaiul?

Mucegaiul este o ciuperca parazita care se poate gasi atat in aer liber cat si in interior. Aceasta ciuperca se dezvolta in conditii de umezeala excesiva, pe diferite suprafete si provoaca degradarea acestora. In locuinte, cauza principala a aparitiei mucegaiului este igrasia. Aceasta din urma apare atunci cand peretii retin o cantitate mare de apa. Altfel spus,  igrasia reprezinta un semn al umezelii excesive in casa. Pe masura ce igrasia se dezvolta, aceasta va duce la aparitia microorganismelor, adica a mucegaiului.
Pe langa umezeala, exista si alti factori care pot favoriza dezvoltarea mucegaiului: caldura, lipsa unui sistem de aerisire corespunzator care sa permita aerului sa circule etc. Spatiile cele mai predispuse la aparitia mucegaiului sunt bucataria si baie deoarece in aceste 2 incaperi umezeala se acumuleaza mai usor in pereti.

Care sunt solutiile pentru a indeparta mucegaiul din locuinta?

Pentru a indeparta mucegaiul, exista numeroase solutii, atat din comert, cat si homemade, pregatite in casa.

Solutii lichide antimucegai

In cazul in care mucegaiul a patruns adanc in perete, solutiile lichide antimucegai sunt potrivite pentru a te scapa de aceasta problema. Acestea penetreaza in adancime suprafata afectata si au un timp de actiune mai indelungat. De asemenea, sunt potrivite pentru orice tip de suprafata (lemn, zidarie, tapet, piatra, ceramica, materiale textile).

Solutii spray antimucegai

Spray-urile antimucegai sunt usor de folosit si in multe dintre cazuri au efect imediat. Aceste spray-uri elimina ciupercile si algele, dezinfecteaza suprafetele afectate si sunt eficiente acolo unde petele de mucegai nu sunt profunde.

Solutii pregatite in casa

Daca esti adeptul solutiilor homemade,exista cateva produse care pot fi aplicate si in cazul indepartarii mucegaiului. Iata doua dintre cele mai cunoascute:
Otetul reprezinta o solutie eficienta pentru indepartarea mucegaiului. Acesta poate fi diluat cu apa pentru a-i reduce intensitatea mirosului,  insa efectele lui sunt mai vizibile atunci cand este folosit nediluat. Pulverizeaza otetul pe suprafata afectata si lasa-l sa actioneze cateva ore, apoi curata cu o laveta si o perie.
Bicarbonatul de sodiu este un dezinfectant natural, fara miros si eficient impotriva mucegaiului. Tot ce trebuie sa faci este sa-l diluezi cu otet sau apa si sa-l pulverizezi pe zonele afectate. Dupa ce a actionat timp de cateva minute, poate fi sters cu o laveta umeda.  
Dupa ce ai folosit cea mai potrivita solutie pentru indepartarea mucegaiului, pentru a preveni reaparitia acestuia, este necesar sa iei cateva masuri:
  • Asigura constant o buna aerisirea a incaperilor
  • Identifica si inlatura sursel de umezeala
  • Usuca corect rufele
  • Foloseste un dezumidificator
  • Indeparteaza rapid orice urma de mucegai detectata pentru ca acesta sa nu se raspndeasca
Daca nu ai timp sa te ocupi indeaproape de curatenia casei tale, La Cleaner4Real beneficiezi de servicii profesionale de curatenie realizate de o echipa pregatita si determinata sa iti oferim toate serviciile de care ai nevoie. Consulta oferta noastra si contacteaza-ne!