6 Sfaturi pentru ingrijirea gazonului

21/12/2021
Odata ce ti-ai creat spatiul exterior ideal si ai ales solul si gazonul pentru spatiul respectiv, probabil te gandesti cum este cel mai bine sa ingrijesti gazonul? Daca urmariti acesti pasi simpli si pastrati o rutina, veti evita cresterea buruienilor.
Majoritatea acestor tehnici se aplica cel mai bine gazonului toamna sau primavara, astfel iarba se poate dezvolta si repara pe parcursul verii.
  1. Indepartati buruienile, uscaciunile si unde este cazul, muschiul din gazon
Aceste obiecte deranjante pot ingreuna cresterea gazonului prin blocarea aerului si a nutrietilor sa ajunga la radacini. Acestea pot aparea oriunde, deoarece exista atat de multe moduri in care pot fi aduse in gradina, de catre pasari, animale de compania si alte animale care ratacesc prin iarba sau chiar de pe imbracaminte si incaltaminte.
Buruienile de gazon pot creste fie ca seminte, fie ca flori, intr-o mare varietate de tipuri care sunt comune pentru gazon. Cea mai usoara optiune este sa scoti toata buruiana, inclusiv radacinile. Acest lucru se poate face manual sau puteti incerca sa pulverizati direct pe buruieni un erbicid cu toxicitate scazuta.
Paiele din gazon formeaza un strat organic care se poate acumula intre frunze si flori, fiind format din frunze moarte, iarba si tulpini de radacina. Aceasta acumulare creeaza un blocaj, impiedicand umiditatea si nutrientii esntiali sa patrunda in sol si pana la radacina.
Aceste zone sunt usor de identificat, deoarece pamantul in sine va fi mai poros, ca un burete, iar lipsa de nutrienti pot provoca aparitia unor pete pe gazon.
Muschii sunt plante fara flori care pot cauza cele mai grave probleme pentru gazon. Acestia apar in zonele cu umiditate in exces, umbra si o calitate scazuta a gazonului. Daca este lasat sa se dezvolte, va reduce capacitatea gazonului de a se devolta. Pentu a indeparta muschiul, trebuie identificata si redusa cauza probleme.
  1. Imbunatatiti drenajul
Peluzele cu drenaj slab devin adesea imbibate cu apa pentru ore sau chiar zile. Acest lucru poate duce la alte complicatii pentru sanatatea gazonului dumneavoastra, daca drenajul nu este imbunatatit. Cele mai frecvente doua cauze pentru acumularea de apa sunt capacitatea solului de a absorbi apa si amenajarea gradinii.

Permeabilitatea solului
Un nivel ridicat de argila in sol, zonele cu multe paie, compactarea solului si straturile de radacini pot contribui la prevenirea absorbtiei apei. In functie de amploarea problemei, aerarea poate îmbunatati fluxul de apa si aer pentru a reduce acumularea de la suprafata.
Alternativ, schimbarea naturii solului poate ajuta la obtinerea nivelurilor de drenaj dorite. Acest lucru se poate realiza fie prin folosirea de plante potrivite tipului de sol existent, fie prin ajustarea treptată a solului cu materiale organice.
 
  1. Aerarea Solului
Acest proces permite o mai buna patrundere a aerului si a apei la radacina ierbii, ceea ce este esential pentru obtinerea nutrientilor potriviti pentru crestere. Este o modalitate buna de a intretine gazonul care este afectat de seceta sau de blocarea apei.
Aerisirea se realizeaza prin crearea de mici gauri in sol la anumite intervale si adancimi si se poate face folosind o furca de gradina sau unelte si masini special facute.
Pentru majoritatea gradinilor, acest lucru va trebui facut doar o data la cativa ani. Peticele mici de gazon pot fi, de asemenea, tratate individual daca este necesar.
  1. Suprainsamantarea
Semanarea excesiva intinereste gazonul obosit si uzat. Prin acoperirea intregului spatiu cu cantiati mari de seminte amestecate cu ingrasamant. Odata insamantat, gazonul va trebui sa fie mentinut umed pentru a incuraja germinarea si va trebui adaugat un pansament superior pentru a proteja semintele si a oferi hrana.
  1. Cosirea si taierea
Cand tundeti gazonul, cel mai bine este sa indepartati doar o treime din lungimea ierbii. Cat de des trebuie sa cositi, va depinde de perioada anului si de conditiile meteorologice actuale. Cand vremea este mai rece, mai ales in timpul inghetului, cantitatea de cosit necesara va fi redusa. Cositul de vara devine mai frecvent odata cu vremea mai calda, deoarece iarba va incepe sa creasca mai repede.
Evitati cosirea cand solul sau iarba sunt ude, deoarece acest lucru poate cauza deteriorarea gazonului si poate preveni cresterea sanatoasa in viitor. Daca aveti o masină de tuns iarba cu rola, directia de cosire va trebui să fie alternata de fiecare data.
  1. Hramirea si udarea
Exista o varietate de hrana pentru iarba si ingrasaminte disponibile de la majoritatea magazinelor de gradinarit. Tipul necesar va depinde de solul existent si vremea in locatia dvs. Cele mai multe dintre acestea vor avea instructiuni recomandate pentru aplicare, asa ca cel mai bine este sa urmati instructiunile lor pentru produs.
in general, se recomanda tratarea de doua ori pe an, o data primavara cu o hrana pentru gazon bogata in azot si o dată toamna cu un ingrasamant cu niveluri ridicate de fosfat si potasiu.
Pe langa hranire, udarea este esentiala pentru tot gazonul. Un gazon lipsit de apa va incepe sa-si schimbe culoarea, determinand iarba sa ramana plata daca merget pe ea.
Cel mai bine este sa udati gazonul la inceputul zilei la temperaturi mai scazute pentru a obtine rezultate mai bune.

Intretinerea gazonului necesita timp, iar daca nu ai noi te putem ajuta cu serviciile noastre pentru intretinere spatii verzi.